Tandemugrók élményei
tandemugras

Ejtőernyős irányzatok:

Freefly avagy zuhanjunk szépen.

ejtoernyozes-freefly

Itt a tökéletes mozgás, a légi balett a cél. Zuhannak fejen, hanyatt, ülve, állva, ahogyan a legszebbnek gondolják. Versenyeket rendeznek belőle, közelítőleg a műkorcsolya szabályai szerint. Vannak kötelező gyakorlatok és van a szabad stílus. Igazából idetartozik a skysurf is.

RW (relo) avagy ugorjunk együtt.

ejtoernyozes-relo

2 vagy 4 fős csapatok ugranak, kamerással. A cél, minél több fogás elérése. A fogás az amikor egy fajta minta szerint a 2 vagy 4 ember összekapaszkodik. Például mind a 4 ember a jobb kezével egy társa jobb lábát fogja, majd alakzatot váltanak és mindenki bal kezével a társa bal lábát fogja. Itt kötöttek a fogások és a váltások, a versenyek előtt sorsolják ki, hogy mi a ’kotta’. Van hová fejlődni, mert a világrekord 43 fogás 35 másodperc alatt!!!!

BigWay avagy ugorjunk együtt nagyon-nagyon sokan

ejtoernyozes-bigway

Ide csak nagyon gyakorlott ugrók valók. A sok mint szám, itt valóban sok. A világrekord 400!!! ugró egy alakzatban, ami azt jelenti, hogy minden ember fog valakit. Egy ilyen ugrás összerakása hónapokat vesz igénybe. Egy nagy alakzatnál van, hogy 20 darab repülő van a légtérben, mind tele ejtőernyőssel. Ide felvételi vizsgák során visz az út. Általában 5-10.000. ugrás környékén szoktak ide elmenni az emberek.

Célba ugrás

ejtoernyos-celbaugras

Egyszerű a feladat. Van egy pont a földön, találd el. A cél egy 2mm!!!! átmérőjű pont. Nem írtam el, ennyi. A célba ugrók kihegyezik a cipőjük sarkát, hogy minél pontosabban tudják meglépni a célt. Elektronika méri a célba érést. Az ugrók profizmusát mutatja az a tény is, hogy az elektronika 16 centiméterig mér. Aki azt nem találja el, az ne gondoljon a dobogóra. A képen látható fekete kör 32 cm átmérőjű és a sárga pötty a közepén a cél.

KFU (kupola forma ugrás)

ejtoernyos-kupolazas

avagy nyitott ernyővel kapaszkodjunk össze. Ez a bátrak sportja. Az ember feje felett van egy nyitott kupola, amivel manőverezve odamegy egy másik nyitott kupolához. Ezt lehet ketten és lehet sokan csinálni. Szép látvány. Sok féle alakzatot hoztak már össze, a rekord 100 kupola együtt.

 

Birdman avagy az igazi repülőember

ejtoernyos-birdman

Ez már nem is igazán ejtőernyőzés. Ez már maga a repülőember. A ruhának megnövelik a felületét, amivel már nem is zuhannak, hanem siklanak. Szelíd formájában az 1 perc helyett 2 perc zuhanás és sok látvány. Extrém formájában siklás hegyek között, házak között, repülők között. Egy francia ejtőernyős (sajnos már meghalt) Birdman ruhában kiugrott egy repülőgépből, majd kb. 20-30 másodperc elteltével visszaszállt. Szintén az ő nevéhez fűződik, hogy sípályára leszállt anélkül, hogy kinyitotta volna az ernyőt, gyakorlatilag landolt mint egy repülőgép. Volt aki már azt is megvalósította, hogy ilyen ruhában egy miniatűr hajtóművel, gyakorlatilag repülőgépként közlekedett.

Basejump avagy az orosz rulett.

ejtoernyos-basejump

Ezt nem minősítem, tegye meg mindenki maga. Mindenféle helyről, háztető, híd, szikla stb.. ugranak le. Azért orosz rulett, mert ebben sem biztosító berendezés, sem mentőernyő nincs. Ráadásul az objektum közelsége miatt egy nyitási rendellenesség (mindössze egy forduló) elég ahhoz, hogy az ejtőernyős nekiütközzön valaminek.

Ha ennek a különleges sportnak bármelyik ágát szeretnéd űzni, írj nekünk, segítünk.