Tandemugrók élményei
tandemugras

IPC Tanusítvány

(kattintásra a képek új ablakban nyílnak meg)

 

 

FAI másképpen avagy van élet az FAI nélkül.

 

Tisztelt ejtőernyősök!

 

Mivel a FAI „engedélyek” körül sok probléma, vita és nyűg akad, több európai ország hasonló szervezetével közösen, kidolgoztunk egy alternatív lehetőséget. Röviden: a Hungary Skydive megállapodott több ugróterülettel és folyamatosan állapodik meg az európai ugróterületekkel, hogy a mi általunk kiadott igazolásokkal engedik az ugrókat ejtőernyőzni.

 

Miért volt erre szükség?

 

Sok országban, mint itthon is, az ejtőernyős szövetség a FAI papírok kiadását az ugrók megfélemlítésére, kordában tartására használja, kihasználva azt, hogy az ugrók többsége nem tudja, hogy az ugráshoz, NINCS SZÜKSÉG FAI PAPÍROKRA!

 

FAI papírra azoknak az ejtőernyősöknek van szüksége, akik FAI szervezeten belüli versenyeken akarnak indulni. Ezek a versenyek, a világon megrendezett versenyeknek mindössze 10%-át teszik ki.

 

Mivel Magyarországon kevesen vannak tisztában pontosan az ugrás feltételeivel, röviden, érthetően összefoglalom.

 

Az ejtőernyős, a tanfolyam elvégzésével válik ejtőernyőssé és csak a Légügyi Hatóság foszthatja meg tőle. Senki más! Tévhit, hogy az oktatószervezet elveheti a jogosítást. (A vezető engedélyt sem vonhatja be az autósiskola csak a Rendőrség, ugróengedély esetében pedig a Légügy.)

 

Magyarországon az ugrás feltételei:

 

–         légügyi hatóság által engedélyezett oktató szervezetnél sikeresen elvégzett              tanfolyam

–         érvényes orvosi

–         ugrókönyv

–         üzemben tartott felszerelés

–         a felszerelésre (nem az ugróra) tokbiztosítás

 

Ennyi. Semmi más nem kell ahhoz, hogy valaki ugorjon. Sem egyesületi sem szövetségi sem FAI sem USPA semmilyen tagság nem kell hozzá.

 

Mi akkor a FAI?

 

A FAI egy SPORTIGAZOLÁS. Két része van:

 

– fehér kártya, ami a verseny licence

– kék kártya ami a tapasztaltságot igazolja (olyan mint az igazolás a sofőröknél, hogy hány kilométert vezettek. SEMMI TÖBB!)

 

 

 

Haladóbb gondolkodású országokban külön is adják ki őket. Hiszen aki nem versenyzik, semmi szüksége a fehér kártyára. Ahol nem haladóbb a gondolkodás vagy anyagi érdek fűződik a kiadásához, ott persze nem így van. (Haladóbb országokban a szövetség nem lehet érdekelt anyagilag az engedélyek kiadásában, ami valljuk be jogos elvárás…)

 

Még egy téveszme. Azt hogy ki, hol ugrik, azt az adott ugróterület dönti el. Nem a szövetség, nem az egyesület, hanem a repülőgép tulajdonosa. A kék könyvnek örülnek, mert akkor tudják, hogy mit tud az ugró, de az egyéb igazolásokat is elfogadják, többek között a miénket is.  4 éve ugrunk vele Európa és Amerika szerte, minden probléma nélkül.

 

Mik a mi általunk kiadott igazolások előnyei?

 

–         elfogadják gyakorlatilag az egész világon, kivéve Magyarország mesz hívő régióit

–         nem kell szövetségi tagság

–         nem kell egyesületi tagság

–         nincs lejárata

–         nincs vizsga, hiszen a FAI-nál sincs

–         nincs éves tagdíj csak a megszerzésért kell fizetni

–         nem visszavonható még a Hatóság részéről sem, hiszen amit már teljesítettél azt nem lehet semmissé tenni.

 

Mi a hátránya?

 

–         nem indulhatsz FAI és valószínűleg, meszes versenyeken.

 

 

Nincsenek kétségeim, másnak se legyenek. Magyarországon: Börgöndön, Kilitin, Úrhidán fogadják el biztosan. A többi dropzone majd dönt róla, ha akar.

 

Még egy téveszme. Semmilyen oktatószervezet nem korlátozhatja a tagjait. Azt megszabhatja, hogy a saját repülőgépéből ugorhatsz-e, de azt, hogy máséból mit teszel, ahhoz semmi köze. Az ejtőernyős jogosultságot, mint már mondtam, kizárólag a Hatóság vonhatja vissza!!! Senki más. A többi csak üres fenyegetőzés. A Hungary Skydive tagjainak az összes „korlátozása”, hogy nem ugorhatunk Kaposon vagy Nyíregyházán. Ezzel pedig igen jól együtt tudunk élni. Egész Európában és eddig ahol voltunk Amerikában, sehol nem volt probléma semmilyen papírunkkal és a mi általunk kiadott teljesítményigazolás teljes mértékben betölti a FAI papír hiányát. Nem győzöm hangsúlyozni, mi nem versenyzünk csak FAI-n kívül.

 

Európában a Dropzone-okon kívül egyre több klub is csatlakozik hozzánk, hogy ők is akarnak ilyen teljesítményigazolásokat a saját embereiknek. A Hungary Skydive összefogja ezeket a klubokat, egyesületeket, dropzone-okat, hogy azok az emberek, akiknek van teljesítményigazolása, szabadon ugorhassanak világszerte.

 

Hogy megy ez a gyakorlatban?

 

Pontosan úgy, ahogyan a FAI papírok kiadásának kellene mennie. Az adott szinteknek megfelelő ugrásszám és követelmény teljesítésekor, azt ezt igazoló dokumentumokat le kell adni és lehet is kérni a megfelelő matricát. A teljesítményt oktató és videófelvétel kell, hogy igazolja.

 

Mi van azzal akinek már van FAI papírja, de nincs meg mind?

 

Az eddigi teljesítményét „átvesszük” az újat pedig a rendszer szerint meg tudja szerezni.

 

Tudom, sok ezt az írást cáfoló szóbeszéd, pletyka veszi most kezdetét, de mindenkit arra biztatok, hogy nézzen utána annak, amit írok. Kérjen állásfoglalást a légügytől, nézze meg az ide vonatkozó jogszabályokat. Nem kell elhinni mindent, de utána nézni érdemes…

 

Zárszó:

 

A Hatóság (Nem magától találta ki…) 2014 decemberében elvégzett teljes körű auditja, teljes sikerrel zárult, a Hungary Skydive továbbra is végezheti a képzési tevékenységét.