Tandemugrók élményei
tandemugras

Tartalékernyő hajtogatási hibák

Az itt olvasható hibaleírásokat a következők miatt írom le:

  • Hiszem, hogy a megosztott tudással csak nyerhetünk mindannyian,
  • Nem hiszem, hogy létezik bárki is, akinek már nincs mit tanulnia,
  • Ha csak egyetlen esetben is elkerülhető, ezáltal egy baleset, már megérte.

Az itt látható hibák mind valós esetek. Minden itt látható képet én készítettem. Értelemszerűen a hajtogató kilétét semelyik esetben sem fedem fel, hiszen a cél: megelőzés a továbbiakban.
A következő hibákat egy tripla 0-ás atom legend tok-nál találtam. A tokban egy 115-ös Techno tartalékernyő van, Quick 3.1-es rugós nyitóernyő és Vigil biztosítóberendezés. A színes fotókat én készítettem az ernyőről. Mindenhol mellékelem a gyári adatokat, gyári előírásokat, bulletin számokat. Minden itt látható hivatkozás elérhető letölthető a „Bulletinek” vagy „User manual” mappából.

1. Lezáróhurok

ejtoernyo hajtogatasi hiba

Az előírások szerint a “Cypres zsinór, lezáróhurok, loop (kinek, hogy tetszik) teljes hossza (mint a mellékelt táblázatban látható) a gyári hosszméret, jelen esetben 7 cm, plusz 3 cm. Tehát a teljes hossznak 10 cm-nek kellene lenni. A plusz 3 cm ugyan könnyebb toklezárást tesz lehetővé, de sajnos a nyitóernyő mozog a tokban, aminek a káros hatásait nem kell ecsetelni. Az sem mellékes, hogy a lezáró hurok nem egyenesen hanem “S” alakban megy ami szintén veszélyeket hordoz.

ejtoernyo hajtogatasi hiba

2. Lezáró hurok megkötése

ejtoernyo hajtogatasi hiba

Mint a rajzon is látható a dupla hurok biztosításaként egy plusz csomót kell kötni, ami megakadályozza a csomó nyúlásából adódó lezáró-hurok hosszabbodást, extrém esetben a csomó átcsúszását a fémen. Itt nem történt meg a biztosító csomó megkötése.

3. Rugós nyitóernyő

ejtoernyo hajtogatasi hiba

Ehhez a rajzhoz nem tudtam lefényképezni a nyitóernyőt, de a bulletin magáért beszél. A Quick 3.1-es nyitóernyőnél, az eddigi gyakorlattal ellentétben a nyitóernyő anyagát a látható módon be kell dolgozni a rugók közé!!!!!!

Bulletin szám:

Référence : JMS / 06 / 1151
Date : 19 mai 2006
4. Felkötőszalag

ejtoernyo hajtogatasi hiba
ejtoernyo hajtogatasi hiba

Az itt látható hiba talán a legsúlyosabb, mind közül. A nyitóernyő felkötőszalag elrendezése az első borítólap alá került. A gyári előírás szerint a nyitóernyő alatt legalább 2 méternyi szalagnak kell lennie csak a maradékot szabad máshová eldolgozni. A gyári user manual-ban jól látszik, hogy az előírás szerint az első borítólapra kell “V” alakban elrendezni a szalagot.
5. Biztosító berendezés

ejtoernyo hajtogatasi hiba

A biztosító berendezés műanyagbetétje törött. (A hiányzó darabot nem találtam meg a tokban, ergo, így lett elrakva.) A törött műanyag éles széle elvághatja a lezáró hurkot, így bármikor kinyílhat. Mellékesen a Vigil bulletinje szerint, minden ilyen sérült vágófejet a gyár kicserél műanyagbetét nélkülire.